Steve Perryman Sport Travel Norge AS • Hellerudveien 132 E • 0687 Oslo • Norge info@steveperryman.no • 23 19 60 70 Org nr. 820 988 892
eller Dato
  • man.
  • tir.
  • ons.
  • tor.
  • fre.
  • lør.
  • søn.

Hjem > blog / FA Cup Finale

FA Cup Finale

Manchester City v Watford, lørdag 18.mai kl 18.00, Wembley Stadium, London

Pep Guardiola og Manchester City kan bli det 8. laget i historien til å ta «The Double» når de lørdag møter Watford til FA cupfinale på Wembley. Finalen er den siste av 124 kamper i hoveddelen av turneringen. Til sammen har 736 lag deltatt, og første kvalifiseringsrunde ble spilt 11. august 2018. Gjennom årenes løp har 43 forskjellige lag vunnet FA-cupen. Det kan bli 44 hvis Watford skulle vinne i år.

Watford, 35 år siden sist

Watford spiller lørdag for sitt første store trofe i engelsk fotball. Selv om klubben var nær i 1982/83-sesongen, da de kom de på 2.plass i toppserien, og sesongen etter spilte seg frem til FA-cup-finalen har de ingen triumfer å vise til. Det er 35 år siden sist klubben var i cupfinale. Den gang var Elton John klubbeier og John Barnes stjerne på gressmatta. Med Elton John som klubbeier tok manager Graham Taylor «The Hornets» fra fjerde nivå til 2.plass i toppserien og finale i FA-cupen på bare syv år. En prestasjon som gjorde Taylor til landslagstrener for England senere i sin karriere. Til lørdag skal Elton Johns to sønner, Zachary and Elijah, gå ut sammen med Watford-kaptein Troy Deeney når finalelagene entrer banen før den 138. finalen i FA cupen.

Dagens Watford-manager, Javier Garcia, har ungdomslandslagskamper for Spania og fikk til sammen 229 kamper i spansk toppdivisjon for blant andre Real Sociedad og Valencia. Som manager har Garcia vært i Malaga og Rubin Kazan før han erstattet Marco Silva i Watford. Garcia og Watford kjempet lenge om å kapre 7.plassen i Premier League, men i et rekordjevnt felt endte klubben til slutt på 11. plass. Hvis Watford greier å slå Manchester City på lørdag vil de være klare for Europa League-kvalifisering til sommeren. Vinner City går den plassen til Wolverhampton Wanderers som tok 7.plassen i Premier League.

«The Hornets» -Watfords kallenavn, ble valgt av supporterne med bakgrunn i draktfargene (gul og sort). En hornet er en stor type veps og pleide å være en del av Watfords klubbemblem. Senere er dyret i klubbemblemet byttet til en hart (et gammelt ord for en stor hjort) som fortsatt pryder Watfords emblem, men vepsen henger igjen i kallenavnet.Manchester City med sin første The double og The Treble?

Da Preston vant «The Double» i 1988/89-sesongen, gikk de ubeseiret gjennom serien, og slapp ikke inn et eneste mål i FA-cupen. «The Lilywhites» (Prestons kallenavn) fra 130 år tilbake var enda mer suverene enn hva Manchester City har vært inneværende sesong. Med Citys seiere i Ligacupen og Premier League og eventuell seier i lørdagens FA-cupfinale kan «The Sky Blues» ta sin første «double» og «treble» på en og samme gang. De lyseblå fra Manchester var fantastisk gode i fjorårets sesong og har fortsatt i samme stil i år. City har tatt 198 av 228 mulige poeng på de to siste ligasesongene. En utrolig prestasjon fra et eventyrlig stjernegalleri under ledelse av et fotballgeni.

Arsenal og Manchester United deler rekorden med tre dobbeltseire hver. Arsenal er den eneste klubben som har vunnet «The Double» i forskjellige tiår, og har faktisk vunnet i tre forskjellige tiår.


Verdens eldste fotballturnering

FA-cupen er verdens eldste fotballturnering. Den første turneringen ble spilt i 1872 og ble vunnet av The Wanderes som slo The Royal Engineers 1-0. The Wanderes var en London-basert fotballklubb stiftet i 1859. Klubben vant FA-cupen fem ganger mellom 1872 og 1878 før den ble oppløst i 1887.

Arsenal har vunnet FA-cupen flest ganger med 13 seiere, mens Arsenal og Manchester United begge har 20 finaleopptredener. Spar også en tanke til Leicester som har vært i fire finaler og aldri vunnet. Til sammen har 14 lag kommet til FA-cup finalen, men aldri vunnet trofeet.


Visste du at…

Det skulle ta 113 år før noen fikk rødt kort i en FA-cup finale. Kevin Moran fikk rødt kort for Manchester United i 1985.

Den raskeste scoringen i en FA-cup finale kom da Louis Saha satte inn 1-0 for Everton etter 25 sekunder i finalen mot Chelsea i 2009. Chelsea kom tilbake og vant 2-1.

Kun ett lag har vunnet FA-cupen og rykket ned fra toppdivisjonen samme år. Roberto Martinez rykket ned fra Premier League og vant FA-cupen i 2013.

Didier Drogba har scoret i fire forskjellige FA-cup finaler.

Rekord for deltakende lag i FA-cupen er fra 2011/12-sesongen. Da deltok 763 klubber i cupen.

FA-cup trofeet lånes ut til klubben som vinner cupen, og må leveres tilbake til FA innen 1.mars påfølgende sesong.

Det er Preston North End (1889), Aston Villa (1897), Tottenham Hotspur (1961), Arsenal (1971, 1998 og 2002), Liverpool (1986), Manchester United (1994, 1996 og 1999) og Chelsea (2010) som til nå har greid å vinne «the double», altså ligaen og FA-cupen i samme år.


Terje Melheim