Fotballtur

FA Cup

Fotballtur FA Cup

1. Velg din kamp
2. Sett sammen turen din
3. Bekreft og bestill
Enkel bestilling Din personlig skreddersydde reise
Nummer 1 innen fotballturer Spesialisten siden 2004
Tydelig og presis Ingen skjulte kostnader


Fotballturer til kamper i FA-cupen

Romantikk og historie: FA-cupen gir deg alt

FA-cupen er den eldste cupturneringen i verden. Charles W. Alcock var mannen som la frem ideen om en turnering der alle klubber i England kunne delta i 1871. En komité stemte for at det skulle være en knockout-turnering, og dermed ble FA-cupen ble født. Turneringen er populær over hele verden siden den er kjent for overraskende prestasjoner fra amatørlag og finalen på Wembley.

FA-cupen var allerede etablert før fotball ble ansett som en profesjonell sport. Londons Wanderers FC, som nå er en amatørklubb, vant den første finalen i turneringens historie. To tusen fans fulgte med på det som nå er en ikonisk turnering. Wanderers FC vant også den andre finalen og vant fem andre FA-cuptitler, den siste var i 1878.

Dens lange historien og de utallige tradisjoner gjør at FA-cupen er svært prestisjefylt. Cupturneringer i andre land ligger ikke på samme nivå. En av tradisjonene er at et medlem av kongefamilien alltid sitter på tribunen på finalen. Denne personen vil alltid håndhilse på spillerne som skal starte kampen. En annen tradisjon er at finalen arrangeres på Wembley Stadium, som du kan lese mer om senere i artikkelen.

FA-cupen begynner med over 700 lag. Det er 92 profesjonelle fotballklubber i England, så flertallet av de som deltar er amatørklubber. Det er seks kvalifiseringsrunder, hvoretter turneringen "offisielt" starter. Klubber fra Premier League og Championship går inn i tredje runde.

Toppklubbene tar denne turneringen veldig seriøst fordi FA-cupen er så stor i England. Så du vil ofte se at disse klubbene stiller med et sterkt lag. Du kan også forvente å ste stjernespillere vise frem sin beste side hvis du skal på en kamp i FA-cupen.

 • Vellykkede klubber gjennom FA-cupens historie
 • Historiske fakta om FA-cupen
 • Klassiske finaler i FA-cupen
 • Stadion som arrangerer finalen: Wembley
 • "Hall of fame"-spillerne

Vellykkede klubber gjennom FA-cupens historie

Det er 44 klubber som har vunnet FA-cupen opp igjennom historien. De beste lagene har som oftest byttet på å være vinnere, spesielt i de første årene av turneringen. Topplagene som dominerer i England er også de mest suksessrike i FA-cupens historie. To klubber har historisk sett vært de mest suksessrike: Manchester United og Arsenal. Andre klubber har også titt og ofte holdt i trofeet. Vi har satt sammen en liste over de mest suksessrike klubbene. Det er faktisk en stor overraskelse på denne listen også.

Fotballturer arsenal

Arsenal FC

Arsenal er den mest suksessrike klubben gjennom FA-cupens historie. The Gunners har vunnet trofeet ved fjorten anledninger. Laget fra London har også blitt beseiret i syv finaler. Arsenal har en enestående rekord med å ha nådd 21 FA-cupfinaler.

Hvorfor Arsenal?

 • En stor klubb med en dyp historie. Bestill en omvisning på stadionet for å lære alt om historien til Arsenal, som delvis ble dominert av en rekke nederlendere.
 • Arsenals fotball er alltid som forventet og en fryd for øyet. Her kan du se enestående fotballspill av stjerner som alltid gjør sitt beste på banen.

Fotballturer til Arsenal

Fotballturer manchester united

Manchester United

Den største og mest suksessrike klubben i engelsk fotballs historie. Arsenal ligger på toppen når det kommer til FA-cupen. United har vunnet turneringen tolv ganger og har tapt i åtte finaler. Louis van Gaal vant FA-cupen som manager med Manchester United i 2016.

Hvorfor Manchester United?

 • Suksess ligger i blodet til Manchester United. Klubben vinner alltid trofeer og det anses som en krise hvis de ikke gjør det. Vil du se hvordan en klubb lykkes? Da er United klubben for deg.
 • Old Trafford har vært hjemmet til Manchester United siden 1910. Stadionet er det største klubbstadionet i landet, og du vil definitivt legge merke til dette på atmosfæren i stadionet. Det er noe man bør oppleve minst en gang i livet.

Fotballturer til Manchester United

Fotballturer chelsea

Chelsea FC

Chelsea vant ikke sin første FA-cup før i 1970. Klubben har nå vunnet den åtte ganger og tapt i syv finaler. London-klubben vant den første FA-cupfinalen som ble holdt på det renoverte Wembley Stadium i 2006, der de slo Manchester United 1-0.

Hvorfor Chelsea?

 • Chelsea har alltid mye penger å spytte inn. Dette betyr at det alltid er globale stjerner på laget deres. Du vil oppleve fotball av høy standard hvis du skal på en av klubbens kamper.
 • London er en by der det florerer av turister. Folk drar hit for å oppleve alt det flotte byen har å tilby i tillegg til fotball. For eksempel kan du ta en tur på en bybuss for å se mye av byen på bare én dag.

Fotballturer til Chelsea

Fotballturer tottenham hotspur

Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur vant sin første FA-cup i 1901 og den siste gangen de vant var i 1991. Klubben har vunnet åtte FA-cuper i løpet av denne nittiårsperioden, men har ikke klart å nå en eneste finale siden den gang.

Hvorfor Tottenham Hotspur?

 • Den splitter nye Tottenham Hotspur Stadium er toppmoderne. Den har plass til 62 062 supportere og er utstyrt med alle slags teknologiske dingser. For å virkelig sette pris på alt dette stadionet har å tilby, bør du også vurdere å ta en omvisning.
 • London er drømmebyen for fotballfans og er hjem for hele 17 profesjonelle klubber. Hvis du er en skikkelig fotballelsker og skal en tur til London, bør du besøke så mange stadioner som mulig. Og du kan avslutte utflukten med et besøk på byens nyeste stadion: Tottenham Hotspur Stadium.

Fotballturer til Tottenham Hotspur

Fotballturer liverpool

Liverpool FC

Liverpool er den mest suksessrike europeiske klubben fra England. Laget har vunnet Champions League seks ganger, som er minst tre ganger flere enn noen annen klubb i landet. De har vunnet FA-cupen ved sju anledninger, og klubben har også blitt beseiret i sju finaler. Klubben har lidenskapelige fans som elsker å synge for laget sitt.

Hvorfor Liverpool FC?

 • Den ikoniske Anfield Road er et fotballtempel med en kapasitet på 53 394. Å høre fansen synge "You'll Never Walk Alone" på en hjemmekamp er imponerende og gir Liverpool-spillerne en ekstra glød.
 • Det er en del supporterkafeer rundt stadionet hvor man kan ta en drink før kampen. Å samles med ekte Liverpool-supporter på pubene rundt stadionet er en skikkelig oppvarming til kampen du skal på.

Fotballturer til Liverpool FC

Fotballturer aston-villa

Aston Villa

Én klubb på denne listen vil nok komme som en overraskelse for de fleste. Aston Villa har vært mer suksessrike i FA-cupen enn Manchester City, Everton, Leicester City og mange andre klubber. Villa har vunnet FA-cupen ved syv anledninger og tapt i fire finaler. De vant pokalen sist i 1957, men faktumet er at Aston Villa beholder sin plass på denne listen over suksessrike klubber i FA-cuphistorien.

Hvorfor Aston Villa?

 • Aston Villa er en klubb med mye tradisjon. Klubben har en rik historie, inkludert å vinne Europacupen på Rotterdams De Kuip stadion.
 • Villa Park har vært Aston Villas hjemmebane siden 1897. Det er et ypperlig stadion som er på "bucketlisten" for mange supportere. Du vil lære alt om den rike klubbhistorien hvis du velger en omvisning på stadionet.

Fotballturer til Aston Villa

Andre klubber som deltar i FA-cupen

700 klubber deltar i FA-cupen hver sesong. Du kan bestille turer til flere populære klubber under FA-cupen.

Manchester City fotballtur

Manchester City

Man City er selvfølgelig en av de største klubbene i England og vil alltid være en sterk utfordrer i FA-cupen. City har vunnet denne cupen ved seks anledninger gjennom årene.

Fotballturer til Manchester City

westham united fotballtur

West Ham United

West Ham United har gjort det bra i England den siste tiden. De skal til og med spille i Champions League snart. Denne kultklubben er en farlig outsider i FA-cupen.

Fotballturer til West Ham United

Everton fotballtur

Everton FC

Everton er den andre klubben fra Liverpool som deltar på høyeste nivå. Fotballturer til Merseyside-derbyet mot den lokale byrivalen: FC Liverpool er populært. Denne plakaten i FA-cupen er en kamp som folk vil huske lenge! Atmosfæren der er alltid vennskapelig.

Fotballturer til Everton

Historisk fakta om FA-cupen

Det er utrolig mye folk kan si om FA-cupen, men hva kan være morsommere enn noen interessante og/eller morsomme fakta? Vi har samlet de beste av dem for deg.

Vellykkede klubbledere

Arsène Wenger er den mest suksessrike klubblederen i konkurransen. Wenger vant FA-cupen syv ganger med Arsenal. Han er også den eneste lederen som har vunnet tittelen på gamle Wembley, Millennium Stadium og på nye Wembley.

Premier League hat-trick

Tårer av tristhet og glede

Wigan Athletic sjokkerte alle ved å slå den sterke favoritten Manchester City 1-0 i FA-cupfinalen i 2013. Det snudde imidlertid fra glede til fortvilelse bare en uke senere da de ble slått av Arsenal og mistet Premier League-statusen.

David mot Goliat

"Giant killings" er også en del av FA Cup-tradisjonen. Dette er klubber som ikke spiller i ligaen, med andre ord amatørklubber, som slår profesjonelle klubber i ekte David mot Goliat-stil. Det største sjokket i turneringens historie var i 2017-sesongen. Lincoln City, som da spilte i den femte divisjon i England, vant over de bedre rangerte lagene Oldham Athletic, Ipswich Town og Brighton & Hove Albion. De slo deretter ut Premier League Burnley med en 1-0 seier i femte runde. Den semi-profesjonelle klubben var inne i kvartfinalen i turneringen, hvor Arsenal viste seg for sterke for dem.

Toppscorere

Notts Countys Harry Cursham er den største toppscoreren i FA-cupen. Han har scoret flere mål enn han har spilt i kamper: På 44 kamper i FA-cupen scoret Cursham 49 mål. Ian Rush kommer på andreplass, med 44 FA-cupmål. En utrolig bragd, selv om han aldri vant FA-cupen.

Den raskeste

Louis Saha scoret det raskeste målet i FA-cupfinalen noensinne i 2009. Franskmannen tok Everton til ledelse etter bare 25 sekunder. Didier Drogba og Frank Lampard scoret deretter, men Everton tok tidenes raskeste ledelse i en finale.

Uovervinnelig

Chelsea mistet sin ubeseirede rekord på 29 kamper i FA-cupen, utenom straffesparkkonkurranser tilbake i 2013. Manchester City var det første laget som slo Chelsea i normal tid. De blå ble slått i semifinalen. Det var Chelseas første nederlag siden tapet mot Barnsley i kvartfinalen i 2008.

Klassiske FA-cupfinaler

Det har blitt spilt en rekke klassiske finaler gjennom FA-cupens historie. Kamper der underdogen klarte å vinne, kamper med mange mål eller intense dueller. Her kan du lese om noen spesielle og legendariske FA-cupfinaler.

Liverpool FC 3 – 3 West Ham United (2006)

Steven Gerrards Liverpool kjempet mot West Ham United i FA-cupfinalen i 2006. Liverpool var favoritter, men West Ham ledet 2-0 like etter en halvtime. Liverpool utlignet til 2-2, men West Ham slo til igjen og så ut til å vinne med 3-2. Da slo Gerrard til fra langt hold på grensen til full tid, noe som betyr at kampen gikk i ekstraomgang. Det ble ingen flere mål, og Liverpool vant straffesparkkonkurransen.

Ønsker du å delta på en kamp i FA-cupen med et av disse lagene?
Fotballturer til Liverpool FC
Fotballturer til West Ham United

Wigan Athletic mot Manchester City (2013)

Manchester City var de overveldende favorittene til FA-cupfinalen i 2013. Motstanderne deres Wigan Athletic prøvde tappert å kjempe mot nedrykk. Wigan holdt ut i lange perioder mot alle odds. Denne underdogen ble tildelt en corner i det 88. minutt, som ble headet inn av Ben Watson. Wigan Athletic hadde vunnet FA-cupen, men rykket ned fra Premier League bare en uke senere. Sesongen 2012/13 er derfor både et veldig godt og et veldig trist minne for Wigan-supportere.

Ønsker du å se Manchester City spille i FA-cupen?
Fotballturer til Manchester City

Arsenal FC 3 – 2 Manchester United (1979)

Arsenal startet FA-cupfinalen i 1979 suverent og lå foran med 2-0 ved pause. De siste fem minuttene av denne kampen var utrolig spektakulære. Mål fra Gordon McQueen og Sammy McLlroy utlignet for United til 2-2 mellom det 86. og 88. minutt. Overtid virket uunngåelig, men Alan Sunderland scoret før kampslutt, og tok FA-cupen for Arsenal på et legendarisk vis.

Vil du se en av disse klubbene live?
Fotballturer til Arsenal FC
Fotballturer til Manchester United

Arsenal FC 3 – 2 Hull City (2014)

Ifølge ekspertene, hadde ikke Hull City en sjanse i havet mot Arsenal i 2014-finalen, men etter 8 minutter lå laget med en 2-0-ledelse. Arsenal startet deretter et imponerende comeback. Santi Cazorla scoret det første målet, hvoretter Laurent Koscielny klarte å score utligningen. Aaron Ramsey scoret til slutt det avgjørende målet for The Gunners og avsluttet denne intense målfesten.

Ønsker du å se en Arsenal-kamp i FA-cupen?
Fotballturer til Arsenal

Stadionet som holder finalen: Wembley

FA-cupfinalen holde på tradisjonelt sett på Wembley Stadium. Siden Wembley er et "gammelt" stadion, ble finalen flyttet til Cardiff da den ble renovert. Finalen ble arrangert der nok en gang etter at renovasjonsarbeidet var fullført. Semifinalene arrangeres nå også på denne nasjonale stadion.

Wembley Stadium

Wembley Stadium åpnet dørene sine i 1923. Den første FA-cupfinalen ble også spilt på dette stadionet. Wembley, som ligger i London, tiltrakk seg 126 000 tilhengere ved den første anledningen. Dette er fortsatt rekordoppslutning for en FA-cupfinale. Alle finalene med unntak av omkampen fra 1970, ble holdt på gamle Wembley frem til 2000. Wembley ble en gang beskrevet av Pelé som en "fotballkatedral". Stadionet er uten tvil den mest kjente fotballstadion i verden.

VM-finalen ble arrangert på Wembley i 1966. England slo Vest-Tyskland 4-2 og vant sitt første og eneste verdensmesterskap noensinne. Stadionet var også vertskap for den viktigste kampen i engelsk fotballhistorie.

Stadionet stengte i 2000. Den 'nye' Wembley ble gjenåpnet i 2007. Renoveringen kostet omtrent €100.000.000.000, som fortsatt er den dyreste renoveringen av en fotballstadion noensinne. Hver FA-cupfinale har blitt spilt på det berømte stadionet siden den gang.

Det spesielle med Wembley er at det er et nøytralt stadion. Landslaget spiller sine kamper på stadionet, men klubber spiller ikke der. En kamp på Wembley Stadium er derfor helt spesiell for lagene fra England.

Besøkende
90.000

FA-cupens Hall of Fame

FA-cupens mangeårige historie har gjort mange fotballspillere til legender. Nedenfor kan du se en rekke spillere som også har vist sitt talent når de har spilt i den engelske cupkonkurransen.

Ashley Cole

Venstreback Ashley Cole vant FA-cupen ved sju anledninger. De tre første av disse triumfene var med Arsenal, før han vant cupen fire ganger med Chelsea. Cole var en lynrask venstreback, som også var en reell trussel i angrep. Han var overlegen på korte og lange pasninger, noe som betyr at motstanderne alltid måtte holde et øye med Cole. Han vant 107 landskamper for England.

Ian Rush

Liverpool FC-legenden Ian Rush vant FA-cupen tre ganger med klubben sin. Waliseren scoret 40 mål på 65 FA-cupkamper. Spissen scoret to mål i 3-1-seieren mot byrival Everton i 1986-finalen. Han gjentok denne bragden i 1989, som også var mot Everton. Rush scoret også enda et mål i sin tredje FA-cupseier i 1992-finalen mot Sunderland. Han vant 73 landskamper for Wales, og scoret 28 mål.

Frank Lampard

Frank Lampard vant FA-cuppen fire ganger med Chelsea. Han scoret vinnermålet mot Everton i 2008-finalen. Midtbanespilleren var en ekte leder. Han hadde et forrykende skudd fra langt hold og frisparkene hans var også avgjørende. Lampard vant 106 landskamper for England, og scoret 29 mål i prosessen. Han ble også Chelseas manager når spillerkarrieren hans var over.

Steven Gerrard

Klubbens trofaste Steven Gerrard vant FA-cupen to ganger med Liverpool. Han scoret utligningen til 3-3 mot West Ham United i det 91. minuttet i 2006. Han driblet seg frem fra 25 meter og sendte ballen inn i hjørnet og sikret ekstraomganger for Liverpool. Gerrard scoret også den avgjørende straffen i straffekonkurransen. Engelskmannen spilte også 114 landskamper for landet sitt.

Petr Čech

Den tsjekkiske keeperen har vunnet FA-cupen fire ganger med Chelsea og ved en anledning med Arsenal. Han vant tittelen med Arsenal da han spilte mot hans tidligere lag Chelsea. Det enestående faktumet er at han var ekstremt pålitelig. Čech var kjent for å spille feilfritt. Han ble kåret til årets tsjekkiske fotballspiller ikke mindre enn ni ganger. Han har også rekorden for landskamper for landet sitt med hele 124 opptredener for Tsjekkia.

Didier Drogba

Didier Drogba er en ekte Chelsea-legende. Han har vunnet FA-cupen fire ganger og scoret i alle fire finalene, inkludert det avgjørende vinnermålet ved to anledninger. Han var den første spilleren noensinne som scoret i fire FA-cupfinaler. Ivorianeren var en kjent målscorer for både klubben sin og landet sitt. Han spilte 105 ganger for Elfenbenskysten, og scoret 65 mål.

Ryan Giggs

Ryan Giggs vant FA-cupen fire ganger med Manchester United gjennom sin lange karriere. Waliseren spilte for United i 24 år og spilte nesten tusen kamper for klubben. Han var kjent for sin ekstreme løpeevne på venstrekanten da han spilte for Manchester United, og var alltid med på å score mål eller gi målgivende pasninger.

Wayne Rooney

Rooney har kun vunnet FA-cupen én gang, med Manchester United i 2016. Han scoret totalt 23 FA-cupmål. Spissen hadde en kraftig skuddfot og var alltid farlig i og rundt målboksen. Han scoret mange mål hver sesong. Han scoret 53 ganger på 120 landskamper for England. Han er tidenes ledende målscorer både for Manchester United og det engelske landslaget.

Michael Owen

Michael Owen vant FA-cupen med Liverpool FC i 2001. Han vant Ballon d'Or-prisen samme år. Owen scoret to mål i de siste ti minuttene av finalen mot Arsenal som veltet et 1-0-nederlag og ble en 2-1-seier. Han var usedvanlig rask og presis foran mål. Han slet med skader i slutten av karrieren hans, men Owen var en ustoppelig spiss da han var på topp.

Ian Wright

Han var to ganger vinner med Arsenal FC. Arsenal spilte mot Sheffield Wednesday i finalen i 1993. Wright scoret, men kampen endte uavgjort. Det ble deretter en omkamp der Wright scoret igjen. Arsenal vant 2-1 og spissen vant sin første FA-cup. Fem år senere ble han cupvinner nok en gang. Wright var deres ledende målscorer helt til Thierry Henry tok over for ham.

Thierry Henry

Han anses av mange for å være den beste spilleren som noen gang har tatt på seg Arsenal-trøya. Henry vant FA-cupen to ganger, både i 2002 og i 2003. Franskmannen var utrolig på å skape sjanser på egenhånd. Han kunne score fra alle vinkler og hadde også en veldig unik teknikk. Henry er tidenes toppscorer både for Arsenal og det franske landslaget. En ekte målscorermaskin med stil.

Ruud van Nistelrooy

Vår landsmann Ruud van Nistelrooy vant FA-cupen med Manchester United i 2004. Han var en skikkelig "luring" og klarte nesten alltid å score mål hvis han fikk sjansen. Van Nistelrooy scoret seks mål på fire kamper i FA-cupen i 2004. Spissen spilte sytti landskamper for det nederlandske landslaget, hvor han scoret 35 mål. Dette gjorde ham til tidenes toppscorer i en lang periode helt til Robin van Persie tok over.